Cursussen Utrecht

Workshops worden gegeven in de School voor Tai Chi Chuan -Utrecht.
Er zijn workshops die open zijn voor iedereen en alleen voor ITCCA-leden.

Tai Chi de basis: gronden en je houding

zaterdag 29 juni van 10:00 tot 12:30

We lezen het en horen het tijdens de les, de klassieke Tai Chi tekst luidt: het is geworteld in de voeten.....
Ofwel gegrond staan.

De aandacht van de workshop ligt op het gewicht in de voeten, je voeten zijn de fundering waar je de rest van je houding op bouwt: knie, heup, bekken, rug, hoofd. Bewust worden waar en hoe je je gewicht plaatst helpt om gegrond te staan; de benen zijn onze verbinding met de aarde. Daarbij moet je houding rechtop zijn, uitgelijnd van voet naar kruin, het hoofd opgericht.
Het werkt beide richtingen uit: als je het gewicht in de voeten niet goed hebt kun je niet uitgebalanceerd staan, als je het hoofd buigt veranderd het de stand in je voeten.
De verbinding tussen deze twee, hoofd en voeten, is de zogeheten loodlijn. Door een goede opbouw van je houding kun je zinken en stabiel zijn.

We gebruiken deel 1 als instrument om te oefenen, dit deel staat ook voor de 'aarde' (deel 2 hemel, 3 mens) waarin we de knieën buigen en zinken.

Deze workshop was het thema van afgelopen Tai Chi Retraite 2018.

zaterdag 29 juni van 10:00 tot 12:30

Geen voorkennis vereist
Duur: 2,5 uur
Kosten: € 25,--
Open: alle leden van de Itcca NL
Docent: Nanda
naar inschrijvingsformulier

Fighting vorm, 1e deel

De eerste 37 bewegingen van de Fighting Vorm leren en begin maken met de partneroefening.
zaterdag 29 juni van 13:30 tot 16:30

Vechtkunst betekent bij Tai Chi Chuan niet leren te vechten, maar is een middel om de bewegingen die we geleerd hebben op een andere manier toe te passen en zo te zien of we met meer snelheid en in contact met een ander nog steeds de qi vrijelijk stroomt en of er 'jin' aanwezig is. Tijdens het leren van de Tai Chi-vorm , lees verder.....

Én in 2020 komt Meester Chu weer naar Nederland; dit is alvast een mooie voorbereiding, je hebt een hele jaar om het te trainen op de zondagse oefenlessen.

zaterdag 29 juni van 13:30 tot 16:30

Bekend met:
vorm tot wolken handen deel 2
Duur: 3 uur
Kosten: € 30,--
Open: alle leden van de Itcca NL
Docent: Nanda
naar inschrijvingsformulier

May the Chi be with you - Zomer

Workshop Yin Yoga & Qi Gong
Zondag 30 juni van 13:00 tot 16:00

Een praktijkles Yin Yoga en Qi Gong gebasseerd op de 5-elementenleer en de meridianen.

Vanwege het seizoen 'Zomer' bouwen we de les op van rustig naar actiever, zodat je verfrist en energierijk de middag ingaat. Het lichaam en de geest ontspannen én een gezonde stimulans geven. Het wordt weer een inspirerende workshop.

Zomer hoort in de 5-elementenleer bij het Vuur, en de meridianen Hart, Dunne Darm & Pericard en 3-Verwarmer. Het enige element met 4 meridianen, maar omdat we aan het begin van de zomer zijn, blijven we bij het Hart en de Dunne Darm.

Volgens de 5-elementenleer resideert in je Hart je emoties, je spirit en je bewustzijn. In de Yin Yoga houdingen nemen we de tijd en ruimte om vooral de energetische kant hiervan te onderzoeken. In de Qi Gong zoeken we de fysieke kant van de meridianen meer op: activeren we de hart en de dunne darm meridiaan. Zo is er een mooi evenwicht tussen het yin (aardse, rustige) en yang (hemelse, actieve).

Als het hart gebalanceerd is is de geest gefocused, is er blijdschap en innerlijke kalmte.

Inhoud workshop

o Chi zelfmassage
o Taoistische meridianenstrijkingen: alle meridianen & focus op de loop van Hart en Dunne Darm
o Yin Yoga, asana's gericht op het energetische aspect van het Vuurelement & de meridianen Hart en Dunne Darm
o Qi Gong, gericht op het activeren van de Chi stroom
o Visualisatie Vuur-element
o Hart Meditatie: 'opening the thousand petal lotus petals'

ACHTERGROND INFORMATIE

Yin Yoga is een combinatie van de traditionele Hatha Yoga (houdingen, mindfulness) en verschillende disciplines uit de Chinees Taoistische traditie met als basis de Traditionele Chinese Geneeskunde. De Yin energie is een zachte, voedende en verbindende kracht waarmee de Yin yoga zich onderscheid van de meeste dynamische Yang yogastijlen. Yin yoga is een meer statische vorm waarin je langer en ontspannen in de veelal zittende en liggende houdingen blijft en je grenzen rustig onderzoekt. Zodra het fysieke lichaam de spierspanning en weerstand opgeeft kan er in de diepere lagen van het lichaam flexibiliteit ontwikkeld worden door het stimuleren van het bindweefsel en fascia, de Chi flow wordt bevorderd en eventueel energetische blokkades kunnen worden opgeheven.

Qi Gong Behorende bij de Traditionel Chinese Geneeskunde is de beoefening van Qi Gong. Er wordt gezegd dat er wel 3.000 oefeningen zijn. Er is bewegende Qi Gong, stilstaande en ook is meditatie een vorm van Qi Gong. In Qi Gong wordt geleerd het lichaam op een natuurlijke wijze te bewegen. Door een open en ontspannen lichaamshouding ontstaat een vrije stroom van vitale energie (Chi) in het lichaam. Het opent de meridianen en voedt de spieren en gewrichten. Door regelmatige beoefening worden de zelf genezende krachten in gang gezet en regenereert het lichaam. Het ontspant, kalmeert de geest en brengt de verbinding van lichaam en geest weer in balans.

Zondag 30 juni van 13:00 tot 16:00

Geen voorkennis van Yin Yoga of Qi Gong nodig
Duur: 3 uur
Kosten € 32,50 (incl 9% btw).
Vroegboekkorting tot 19 mei € 27,50.
Heb je eerder een 'May the Chi be with you' gevolgd, dan krijg je ook deze korting.
Open: voor iedereen
Docent: Nanda
naar inschrijvingsformulier