portret-2-kopie-1ab796460416ef6ad703a61b52f7307f

Nike van Essen (1990)
Begin 2017 ben ik bevangen geraakt door de rijkdom van de Tai Chi Chuan die we beoefenen binnen de ITCCA: de originele Yang stijl.
Sinds mijn afstuderen in 2014 aan de opleiding Muziektheater van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem was ik op zoek naar een passende manier van trainen. Ik heb vanaf jonge leeftijd altijd serieus en intensief gedanst en lichaamsbeweging maakt me vrolijk en gerust. Ik was in de jaren na mijn opleiding op zoek naar een bewegingsvorm die vriendelijk en zacht was maar ook intensief en concreet.
Via wat omzwervingen van yoga en hardlopen tot aikido en dans kwam ik in januari 2017 terecht bij Stefan Diderich en zijn ITCCA school in Rotterdam. Zijn lessen inspireerden mij om de vorm grondig te leren en te gaan onderzoeken wat de originele Yang stijl allemaal voor geheimen bewaart. Een groot geluk! Snel waren de wekelijkse les en de vaste oefenlessen niet genoeg en ben ik Stefan gaan assisteren in een tweetal beginnersgroepen.

Mijn fascinatie wordt met elke volgende stap, elk nieuwe 'innerlijk principe' dat we behandelen groter en dieper geworteld. De langzame en vloeiende bewegingen geven ruimte voor onderzoek en de wortels in de vechtkunst -de voorstelling en beoefening van de toepassingen- maken de training speels. Leren richting geven en energie sturen, leren zacht te zijn en op te nemen als een ander test, maar ook het gezamenlijk kunnen beoefenen van zoiets wezenlijks vind ik bijzonder.
Lessen van Matthea van Staden, Martin Klett en Andreas Heyden (Keulen) dragen allemaal op hun eigen manier bij aan mijn ontwikkeling. Het is een zegen om zoveel kennis en kunde om me heen te hebben.
In juni 2019 heb ik mijn eerste examen gedaan bij meester Chu en nu mag ik het geleerde doorgeven. Ik kijk ernaar uit om geïnteresseerde Groningers de originele Yang stijl te leren en training te geven aan diverse niveaus!

gitaarkopie-adf3832ad595bed4f1e82d38b6988c5d