Corona

UPDATE 14 OKTOBER 2020
Al onze groepslessen gaan binnen de aangescherpte corona maatregelen onveranderd door. Alle locaties bieden de ruimte om op meer dan 1,5 meter onderlinge afstand van elkaar te trainen. Blijf tijdens de les op je aangewezen plaats en respecteer bij aankomst, tijdens de les en bij vertrek de onderlinge afstand. Volg steeds de aanwijzingen van de beheerder en houd je aan de RIVM-instructies. Momenteel is het onwenselijk om zonder overleg bij een andere groep aan te sluiten. Stay safe, take care!

UPDATE 20 SEPTEMBER 2020:
De dagen worden 'korter', de temperaturen dalen: we trainen binnen. Hier gelden de maatregelen van de beheerder. Aanvullend gelden de per mail gecommuniceerde instructies. Hoewel '1,5 meter afstand' tijdens onze lessen niet geldt, respecteren wij die onderlinge afstand tijdens de lessen uitdrukkelijk wél. Op alle leslocaties zijn ofwel mechanische ventilatiesystemen die buitenlucht naar binnen blazen ofwel geopende buitendeuren; het is aanbevolen ons op een lagere zaaltemperatuur te kleden. Door de op de locatie afgestemde groepsgrootte kan slechts na overleg en indien verantwoord van groep worden gewisseld. We blijven zorgzaam voor elkaar!

UPDATE 1 JUNI 2020:
We trainen buiten t/m augustus: sportveld Dominicus College, park De Wuurde Elst, Staddijk Nijmegen, kasteeltuin Wijchen en Goffertpark Nijmegen. Dé voorwaarde is 1,5 meter onderlinge afstand. Bij ongeschikt weer trainen we 'online'. Het buiten- en onlinerooster voor juni/juli/augustus 2020 is onder de leerlingen verspreid. Eind augustus bekijken we wat dan kan én mag!

UPDATE 31 MAART 2020:

Het online lesrooster blijft van kracht t/m minimaal 28 april 2020. Tot nader bericht zijn er geen reguliere lessen / cursussen / workshops op locatie.

UPDATE 23 MAART 2020:

Online training is gestart!!

UPDATE 15 MAART 2020:

In navolging van de actuele overheidsmaatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus is er GEEN LES TOT 6 APRIL 2020

UPDATE 14 MAART 2020:

De hele wereld is in de ban van het COVID-19/Corona-virus en vanwege de nieuwigheid van dit virus ontbreekt het ons aan de juiste afweer. Tegelijkertijd ben ik van mening dat het samen beoefenen van tai chi en qigong een positieve impact heeft op die afweer. Ik ga als volgt met de situatie om:

de wekelijkse lessen, zwaardlessen, zondagse oefenlessen en verdiepingslessen zijn kleinschalig en gaan door volgens planning, conform de actuele overheidsrichtlijnen en -voorzorgsmaatregelen rond het coronavirus. Voor onze lessen betekent dit:

We houden afstand van elkaar (onze trainingsruimten zijn er groot genoeg voor), vermijden fysiek contact, de docenten corrigeren je niet via aanraking, we testen niet, we doen geen partneroefeningen.

Tijdens de oefenles is er géén theepauze: neem je eigen drinken mee zodat we geen 'drukbevolkt' verzamelpunt hebben.

We verzamelen niet langer in de kleedkamers: kleed je om en ga rustig en zonder te storen de trainingsruimte binnen.

Ik leg bij jou de verplichting neer om qua persoonlijk hygiëne óók de overheidsrichtlijnen en -voorzorgsmaatregelen na te leven. Als wij daar allemaal zorgvuldig mee om gaan, hangt je aanwezigheid vooral af van je antwoord op de vraag 'Ben ik een gevaar voor de rest?'. Ik reken er op dat je daar je verantwoordelijkheid neemt.

Als je tot een risicogroep behoort of om andere persoonlijke redenen geen enkel risico wilt nemen ten aanzien van je eigen gezondheid, respecteer ik dat van harte. We blijven in contact! Zodra in sommige van de groepen veel leerlingen thuisblijven, overweeg ik een roosteraanpassing; ik houd je op de hoogte.

WAT JIJ ZELF KUNT DOEN:

Houd jezelf op de hoogte van de actuele aanbevelingen en voorschriften.

Zorg voor inname van:

 • voldoende vitamine C (hier houdt het virus niet van)
 • vezelrijk eten (dit bevordert een goede spijsvertering)
 • vocht, met name water
 • verse lucht en
 • scoor je vitamine D
  samengevat: eet verse groenten en fruit en ga naar buiten.

Conditioneer je leven zodanig dat je je energie spaart ten gunste van je weerstand:

 • vermijd bewerkt / behandeld / kant-en-klaar / bespoten voedsel: je lichaam verbruikt veel energie bij het verwerken van de toxines die je daarmee inneemt;
 • zorg voor voldoende rust en slaap, put jezelf niet uit;
 • vergeet niet om op te laden, oftewel: werk aan je ontspanning, aan je ademhaling en zorg voor voldoende beweging. Het is om deze reden dat in de Chinese medische centra voor corona-patiënten tai chi en qigong worden beoefend!
 • Wapen je mentaal tegen het virus: wees positief en overtuigd van je eigen vermogen om te herstellen.