Starten met Tai Chi en Qigong

Maak kennis tijdens de proefles.

Tijdens deze les maak je samen met andere geïnteresseerden kennis met tai chi, de leraar en de locatie. Je ervaart al snel de rust en dynamiek van het bewegen met aandacht. Daardoor kun je ervaren of tai chi en chi kung wellicht iets voor je zijn.
Proeflessen plannen we op vastgestelde data en tijden.

Heb je een proefles gemist?
Dan kun je vaak bij een groep die net gestart is een les meedoen. Neem in dat geval per email contact met ons op.

Proefles najaar 2024:
Dinsdag 3 september 20.30 uur
Vrijdag 13 september 10.45 uur
Donderdag 26 september 18.00 uur

Om je in te schrijven, volg deze link: https://www.itcca.nl/haarlem/inschrijven

Leer meer over tai chi tijdens de beginnerscursus.

In 10 lessen maken we kennis met de grondbeginselen van Tai Chi en staande en bewegende chi kung (qigong).
We leren het lichaam op een open en ontspannen manier te bewegen. Door dit met aandacht te doen, ontstaat een vloeiende, ontspannen beweging en een heldere geest. Je laat de stress van alledag los en voelt je weer fris.

Elke les bestaat uit 3 onderdelen
Taoïstische gezondheidsoefeningen en taoïstische zelfmassage: om het lichaam in beweging te brengen en te ontspannen. Dit zijn bewegende chi kung oefeningen.
Staande qigong (zhan zhuang) en taoïstische meditatie: helpen de geest te concentreren.
Tai chi vorm: Stap voor stap leren van de eerste bewegingen. De vorm is een vloeiende stroom van opeenvolgende bewegingen, in een rustig tempo uitgevoerd. Hier komen alle 3 de bronnen van tai chi tot uitdrukking: de ontspannen en open houding, gecoördineerde beweging door meditatieve aandacht en de vechtkunst in de verschillende posities.

Tijdens de beginnerscursus leren we het deel tot en met de beweging 'zweep'. We oefenen dit deel in de 4 windrichtingen. Daardoor kun je al snel de prettige werking ervaren.

Zelf ervaren staat centraal.
Er is veel aandacht voor een correcte lichaamshouding met betrekking tot Tai Chi. Regelmatig testen we posities op stabiliteit en ontspannen staan. Hierdoor ervaar je wat het verschil is tussen staan vanuit kracht en staan vanuit een ontspannen en open houding.

Startdata beginnerscursus
Dinsdag 10 september 20.30 - 21.45 uur
Vrijdag 20 september 10.45 - 12.00 uur
Donderdag 3 oktober 18.00 - 19.15 uur

Inschrijven kan via deze link: https://www.itcca.nl/haarlem/inschrijven

Tai chi eigen maken tijdens de oefenles

Om je tai chi eigen te maken ga je oefenen. Zelf thuis werkt heel goed. Samen met anderen oefenen in een georganiseerde les geeft je de mogelijkheid om je aandacht te richten op je bewegingen en het samenwerken in de groep. Om dat mogelijk te maken organiseren we de oefenles.
De les wordt gegeven door een leraar of assistent. Samen zorgen we ervoor dat iedereen prettig kan oefenen op eigen niveau. Ook heel geschikt om een les in te halen!

Elke zondag ochtend van 9.30-10.30 uur. Locatie is de Balletstudio Kennemerland, Klein Heiligland 66a. In de zomer geven we ook buiten oefenles. Zie de homepage voor de actuele locatie.

En daarna?

Hoe gaat het verder na de beginnerscursus? Hier lees je welke lessen we voor gevorderden aanbieden in de school. En hoe je jouw ervaring met tai chi uitbreidt en verdiept.