Lichaam
Werken aan je gezondheid
De mens heeft van nature plezier in beweging, daarvoor hoef je alleen maar naar kinderen te kijken. Bewegen is een natuurlijke behoefte van ons. Alleen wanneer wij geconfronteerd worden met een fysiek probleem of emotioneel sterk onder druk staan, wordt de behoefte minder omdat het lichaam energie aan het sparen is. Eigenlijk een heel slimme reactie van ons systeem. Om het energetisch niveau te kunnen verbeteren hebben wij een bewegingstraining nodig die rekening houdt met lichaam en geest.
Tai Chi Chuan is een gezonde manier van bewegen die niet uitputtend is en die de lichaamseigen krachten stimuleert. Gelijktijdig schept het ook ruimte in ons drukke hoofd. Weg van onze vaste doordraaiende gedachten. Even iets heel anders ervaren.
Het openen van de energiebanen (meridianen) en het optimaliseren van de ademhaling brengen het lichaam weer in balans. Dit draagt bij aan minder last van spierspanning en aan een goed functionerend metabolisme, het helpt de vitaliteit van de organen te verbeteren, geeft meer souplesse in de gewrichten en het steunt het immuunsysteem.
In stilte bewegen zo vloeiend als water is ontspannend, rustgevend, verfrissend en sterkt ons hele systeem. Tai Chi Chuan, dicht aan de natuur van de mens....
Geest
Meditatie en Tai Chi Chuan
Het meditatieve aspect van Tai Chi Chuan komt tot uitdrukking wanneer we leren bewust te bewegen. Door de aandacht bij het bewegen te houden kunnen we voelen waar spanning en ontspanning in het lichaam is. Dit is behulpzaam bij het vinden van een gecoördineerde en lichte manier van bewegen. Wanneer we de Tai Chi-vorm rustig en met aandacht uitvoeren, kunnen we de bewegingen vloeiend in elkaar laten overgaan. De bewegingen worden zacht en één geheel waarin alle onderdelen, lichaam en geest, met elkaar verbonden zijn.
Mindfulness in Tai Chi Chuan
Wanneer de geest gevuld wordt met de aandacht voor de beweging, wordt hij stil. Je kunt dat ervaren als aanwezig zijn in het heden: er is alleen de beoefening van dat moment. Er ontstaat ruimte. De geest ontspant en de gedachten stroom wordt minder. Er ontstaat een ontspannen en wakkere alertheid, concentratie en waarneming verdiepen zich.
Met de geest oefenen in de les
Bij de beoefening van Tai Chi Chuan komt de oefening met de geest op verschillende manieren tot uiting. Bij de taoïstische gezondheidsoefeningen richten we ons vooral op de ontspanning en het losmaken van lichaamsdelen, waardoor flexibiliteit ontstaat.
Bij zittende en staande meditatie (zhan zhuang) richten we de aandacht op de adem, waardoor de adem vrij en ruim kan worden.
Tijdens het oefenen van de Tai Chi-vorm worden we ons bewust hoe de energie in het lichaam werkt en oefenen we de waarneming en intentie. Bij partneroefeningen trainen we dat we open en ontspannen blijven in de interactie met de ander.
Bewust bewegen ontspant en brengt de geest terug naar een natuurlijke staat van zijn: innerlijk geconcentreerd, open en helder.
Vechtkunst:
de innerlijke principes toepassen
In Tai Chi Chuan trainen we onze bewegingen natuurlijk uit te voeren en innerlijke kracht ‘jin’ te ontwikkelen. Wordt een houding volgens de principes van Tai Chi Chuan correct uitgevoerd dan kan de qi stromen en hebben we ‘jin’: bij lichte druk door een partner kunnen we zonder moeite stabiel blijven staan.
Vechtkunst betekent dus bij Tai Chi Chuan niet leren te vechten, maar is een middel om te zien of we de innerlijke principes op de juiste manier hebben begrepen en getraind. Door middel van testen kunnen we ontdekken of de qi vrijelijk stroomt en of er 'jin' aanwezig is. Partneroefeningen zijn zeer geschikt om te zien en voelen of Tai Chi-houdingen goed uitgevoerd worden.
Dit soort testen kan niet vergeleken worden met de competitieve sfeer van gewone vechtsport. De testen hebben een meer speels karakter en er mag ook gelachen worden. De interactie van de partners is dan ook meer gegrond op samenwerken dan op vechten.
Tijdens het leren van de Tai Chi-vorm onderzoeken we in de meer statische ‘qi-testen’ de stabiliteit en het evenwicht van de houdingen. Op een later moment, bij de partneroefeningen ‘pushing hands’ en ‘fightingform’, wordt de benadering dynamischer en testen we de ‘jin’ tijdens het bewegen.